14.11.2010 11:04

Diabetes

Diabetes je stav, při kterém tělo nedovede kontrolovat množství cukru (glukózy) v krvi. Glukóza vstupuje do krve poté, co strávíme jídlo, které jsme snědli. Pokud ji orgány našeho těla nedovedou správně využít, zůstává přítomna v krvi a dosahuje příliš vysokých hodnot. Pokud tento stav přetrvává po dobu několika let, může poškodit řadu orgánů a vést k infarktu myokardu, mozkové příhodě, poškození zraku, onemocnění ledvin a poškození nervů.

Existují dva hlavní typy diabetu - diabetes 1. typu a diabetes 2. typu. V případě diabetu 1. typu (v minulosti označovaného jako juvenilní diabetes) vyrábí vlastní tělo malé množství inzulinu nebo vůbec žádný. Obvykle se diabetes 1. typu objevuje u mladých lidí, může se však vyvinout i u dospělých. Představuje asi 10 % všech případů diabetu. U diabetu 2. typu (dříve známého jako diabetes dospělých) organizmus nedokáže vlastní inzulin správně využít. Tato necitlivost tkání k inzulinu (inzulinová rezistence) nutí tělo produkovat více inzulinu než normálně. To vede časem k vyčerpání schopnosti tvorby inzulinu a k jeho deficitu. Diabetes 2. typu se vyskytuje častěji než diabetes 1. typu a je jím postižena většina osob s diabetem. Nejmenší zastoupení má tzv. gestační diabetes, který postihuje asi 7 % těhotných žen. I když gestační diabetes obvykle po porodu vymizí, přetrvává pro matku i dítě zvýšené riziko, že se diabetes během jejich dalšího života objeví.

Přestože jsou obecně známy příznaky a rizikové faktory pro toto onemocnění, přesná příčina vzniku diabetu není známa. Záhadný je zejména diabetes 1. typu, kdy imunitní systém těla atakuje a ničí vlastní buňky produkující inzulin v pankreatu. Proto se diabetes 1. typu řadí mezi autoimunitní onemocnění a diabetes obecně mezi poruchy metabolizmu.

Diabetes 2. typu je onemocněním, které se během času mění a postupně zhoršuje. Stárnutí, hormonální změny, stres a zpomalování produkce inzulinu mohou kontrolování hladiny cukru v krvi (glykemie) značně ztížit. Pokud dieta a změny životního stylu nemají na hladiny cukru v krvi (glykémie) dostatečný účinek, lékař vám pravděpodobně předepíše tablety nebo inzulin. Kromě medikace je vhodné doplnit léčbu i podpůrnými edukačními (vzdělávacími) programy či kurzy, které vám pomohou lépe kontrolovat váš diabetes a zachovat si pozitivní myšlení.

—————

Zpět


Kontakt

Územní Organizace Svazu diabetiků ČR Vimperk

František Svoboda
Nerudova 267
Vimperk
385 01


+420723062783
+420607586942
číslo účtu: 240631004/0300