O sladidlech

Lidé si zvykli na klasický řepný nebo třtinový cukr a často si neuvědomují, že je zde široká paleta výrobků, které mohou obyčejný cukr zcela nahradit. Obyčejný cukr je chemicky disacharid, sacharóza. Lidé si ji zvykli používat ke slazení asi od 17 století. Výhodou cukru je především jeho čistá sladká chuť. Dodává se v několika formách z nichž nejznámější jsou kostkový cukr, cukr krystal, krupice a práškový cukr. V poslední době lékaři doporučují používat místo bílého cukru alespoň cukr hnědý, což je cukr, který je při výrobě nedostatečně vyčištěný od zbytků melasy. Řepný cukr má však řadu nevýhod. Obsahuje hodně kalorií, způsobuje kazivost zubů a v kombinaci zejména s tuky se podílí na zvyšování dlouhodobého rizika vzniku řady závažných onemocnění jako jsou cukrovka, choroby srdce, těžká obezita a některé druhy rakoviny. Proto se v poslední době čím dále více lidí, zejména ve vyspělých zemích snaží snižovat svoji spotřebu cukru, která je nadměrná. Děje se tak v souladu s doporučením lékařů.

Alternativní sladidla

Alternativní sladidla, která nahrazují obyčejný cukr, můžeme rozdělit do několika skupin:

Přírodní (kalorické) cukry, jejichž klasickými představiteli jsou monosacharidy glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) a disacharid laktóza (mléčný cukr). Glukóza, jakožto nejednodušší, lehce stravitelný cukr, má specifické výhody pro sportovce, těžce pracující i pro rekonvalescenty.

Fruktóza je obzvláště výhodná pro zavařování a používá se také v diabetických výrobcích.Laktóza má význam zejména pro dětskou populaci, ale používá se také v tabletových sladidlech. Hydrolyzáty obilných škrobů, jejichž typickými představiteli jsou různé typy maltodextrinů, oligosacharidů a podobně. Obecně se jedná o polysacharidy, které jsou charakterizovány tzv. glukózovým číslem a glykemickým indexem. Mají různou sypnou hmotnost, různou granulometrii, různou rozpustnost a různou sladivost.

Hydrogenované hydrolyzáty obilných škrobů, nazývají se též alkoholové cukry, neboli polyoly. Tato skupina sladidel se těší v poslední době rostoucí oblibě, protože má řadu užitečných vlastností. Neškodí zubům a má o jednu třetinu méně kalorií než klasický cukr. Sladidla tohoto typu mají příjemnou sladkou chuť, hodí se na pečení i pro slazení nápojů, jsou užitečná i pro zavařování a slouží jako surovina pro výrobu cukrovinek i čokolád a podobně. Jsou vhodná i pro diabetiky. Jejich nevýhodou je především vyšší cena oproti obyčejnému cukru. Typickými představiteli této skupiny jsou: sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol, isomalt apod.

Přehled tabletových sladidel

Typ sladidla 1 tableta nahradí Obsah umělého sladidla. Povoleno:

  • cyklamát-sacharin malou kostku cukru 44 mg v EU ano ,v USA ne
  • sacharin velkou kostku cukru 16 mg v EU ano, v USA ano
  • aspartam malou kostku cukru 18 mg v EU ano, v USA ano
  • aspartam-acesulfamK velkou kostku cukru 18 mg v EU ano, v USA ano

Ve světě jsou stále nejrozšířenější sacharinová sladidla, která kombinují příznivou cenu s vysokými užitnými vlastnostmi.Mezi chuťově nejkvalitnější patří aspartam-acesulfamová sladidla, která jsou však ve vyšší cenové kategorii. Levná cyklamátová sladidla mají nevýhodu v nízké sladivosti cyklamátů, proto obsahují relativně vysoká množství umělých sladidel, a jejich používání je v řadě zemí nepovoleno. Tablety slouží hlavně pro slazení kávy, čaje a dalších nealkoholických nápojů. V domácnostech nacházejí však mnoho dalších upotřebení, například při výrobě zavařenin, kompotů a sladkých moučníků.

 


Kontakt

Územní Organizace Svazu diabetiků ČR Vimperk

František Svoboda
Nerudova 267
Vimperk
385 01


+420723062783
+420607586942
číslo účtu: 240631004/0300